Radiografie

De vakgroep beschikt over twee digitale CR radiografiesysteem. Deze bestaan uit een set cassettes waarin zich telkens een fosforplaat bevindt en een uitleessysteem (Agfa CR15 en CR30). Wanneer een cassette belicht wordt, absorbeert de fosforplaat de X-stralen. Vervolgens wordt de cassettte in het uitleessysteem geplaatst en door middel van een laserstraal wordt de informatie uit de fosforplaat gehaald. Binnen een minuut verschijnt het beeld op een scherm.

Al onze beelden worden doorgestuurd naar een PACS systeem waardoor de beelden op verschillende plaatsen in de kliniek kunnen geraadpleegd worden. Ze worden eveneens digitaal bewaard in een geïntegreerd archief (PACSonWEB), wat ze vlot online beschikbaar maakt voor doorverwijzende dierenartsen en eigenaars. Het CR systeem vergt een minimale wachttijd en heeft als  grote voordeel dat opnames op verschillende plaatsen in de kliniek tegelijkertijd kunnen worden gemaakt met een centraal uitleessysteem. In tegenstelling tot conventionele radiografie kan de naverwerking van het beeld met aanpassing van helderheid en contrast of met optimalisatie van beelddetails vlot worden uitgevoerd. Met behulp van deze naverwerking kunnen we vermijden dat beelden opnieuw gemaakt moeten worden, en besparen we de patiënt de nodige stress.  

Omwille van de veiligheid van zowel de patient, eigenaar als operator wordt een radiografisch onderzoek gewoonlijk uitgevoerd onder een lichte sedatie.   

Naast het onderzoek van klinische vraagstukken met het oog op een diagnose en radiografische keuring van sportpaarden, staat de afdeling Medische Beeldvorming in voor de jaarlijkse screening van hengsten aangeboden voor het BWP en SBS stamboek.

Afspraken voor radiografische onderzoeken kunnen worden gemaakt bij de receptie van de grote huisdieren