Vakgroep Medische Beeldvorming en Orthopedie

Deze vakgroep uit de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent heeft misschien niet de kortste naam, maar heeft dan ook een grote lading om te dekken.

De specialisatie Medische Beeldvorming staat in voor de diagnostische beeldvorming bij zowel gezelschapsdieren als grote huisdieren in al haar facetten. Niet enkel de klassieke technieken als radiografie (RX) en echografie, maar ook de moderne beeldvorming, zoals Computer Tomografie (CT) en Magnetic Resonance Imaging (MRI) behoren tot de aanwezige en beheerste technieken. Voor specifieke gevallen is er ook een afdeling Nucleaire Geneeskunde (Scintigrafie of Botscan) aanwezig.De specialisatie Orthopedie van de Kleine Huisdieren staat in voor het mankheidsonderzoek van honden en katten en beschikt bovendien over de nodige voorzieningen voor Orthopedische chirurgie. Niet zonder enige trots mag er gezegd worden dat onze kliniek wereldfaam geniet op gebied van Artroscopie van ellebogenschoudersknieën en hielen.
Verder wordt er steeds gestreefd naar de meest recente methodes breuken (fracturen) en gewrichtsproblemen te behandelen. Zo is de kliniek volledig uitgerust om de recentste kunstheupen (heupprothese) te plaatsen bij heupdysplasie en Tuberositas Tibiae Advancement (TTA) bij voorste kruisbandproblemen toe te passen.
Na een eventuele operatieve ingreep kan er nood zijn aan ondersteuning tijdens de revalidatie. Hiervoor kan u terecht bij een van onze medewerksters, die de fysiotherapie van uw huisdier op zich neemt.

Vanuit deze basis is het dan ook onze doelstelling om uw huisdier zo goed mogelijk te helpen en tegelijk onze kennis door te geven aan de toekomstige generaties dierenartsen. Om dit te bereiken worden op regelmatige tijdstippen
artroscopie workshops en beeldvormingsopleidingen gehouden.