Diagnose van heuplaxiteit

Beste collega,

Hoewel men ondertussen al bijna een halve eeuw probeert de prevalentie van heupdysplasie te doen dalen, blijft deze ziekte bijzonder frequent voorkomen. Een van de belangrijke factoren die hier aan bijdraagt, is het feit dat laxiteit in het heupgewricht, de primaire oorzaak van heupdysplasie, verborgen wordt op de standaard ventrodorsale opname met gestrekte heupen.

Een methode die speciaal ontworpen is om die laxiteit correct te kwantificeren, is de “Vezzoni modified Badertscher distension device technique”, kortweg de Vezzoni techniek. Zoals aangekondigd starten wij met het organiseren van bijscholingen om u de mogelijkheid te geven zelf in huis laxiteitsopnames te maken. Het doel van deze techniek?

 

To allow a complete and a correct in-house evaluation of the hip joint by trained clinicians


Concreet betekent dit dat wij u in deze bijscholing de nodige theoretische achtergrond en praktische skills willen aanleren om deze techniek zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Praktisch, deze bijscholing zal doorgaan op zaterdag 18 mei op de Faculteit Diergeneeskunde (Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke) op de vakgroep orthopedie en medische beeldvorming. Kostprijs van deze opleiding is 600 euro (cursus + distension device) of 500 euro (alleen cursus). U kan het distension device ook zelf online bestellen via https://distribuzione.evsrl.it/ArticleDetail.aspx?lang=it&from=HP&id=3811. Voor meer info of om u in te schrijven kan u mailen naar secretariaat.mbv@ugent.be met vermelding “Inschrijving Laxiteitscursus” en of u een distension device via ons wenst te bestellen of niet.

U kan hier een overzicht van het programma downloaden.

 

Programma:

13-14u:           Hip dysplasia: because hips don’t lie (or do they…)

14-15u:           Groep 1: Kwantificeren van de laxiteit: de laxiteitsindex

                        Groep 2: Toepassen van de Vezzoni techniek

15-15.30u:      Coffee break

15.30-16.30u: Groep 2: Kwantificeren van de laxiteit: de laxiteitsindex

                        Groep 1: Toepassen van de Vezzoni techniek

16.30-17u:      In de praktijk: screening versus diagnostiek, interpretatie rapport

 

Deze bijscholing zal gegeven worden door Prof. Dr. J. Saunders, Dipl. ECVDI, Prof. Dr. B. Broeckx en dierenarts Louis Vandekerckhove