Kruisbandruptuur

Mijn dierenarts verdenkt mijn hond van een kruisbandruptuur. Kan ik onmiddellijk een afspraak maken voor een operatie?

Nee, wij vragen steeds om eerst op consultatie te komen met uw dier en vervolgens kan een operatie ingepland worden. Het is belangrijk dat de hond eerst op de faculteit onderzocht kan worden om de diagnose te bevestigen, andere problemen uit te sluiten en de nodige metingen te doen voor de operatie. Op die manier kan beslist worden welke operatietechniek meest geschikt is voor uw dier en kan de operatie ingepland worden in de agenda van de chirurgen en anesthesisten.

Afspraken voor een mankonderzoek kunnen worden gemaakt bij de receptie Kleine Huisdieren.
 

Is een kruisbandruptuur erfelijk?

Het risico op ruptuur van de craniale kruisband varieert tussen rassen. Het komt onder andere frequent voor bij de Labrador Retriever, Newfoundlander, Rotweiller en Staffordshire Bull Terrier. Door deze verhoogde incidentie binnen bepaalde medium en giant rassen werd een genetische basis vermoed en dit werd later bevestigd. Kruisbandruptuur is een multifactoriële aandoening met een complexe interactie tussen de genetische factoren en omgevingsinvloeden.

Kruisbandruptuur is een aandoening met een zeer hoge prevalentie en een grote financiële impact. Er is nog geen screeningstest beschikbaar die het mogelijk maakt om het risico op kruisbandruptuur in te schatten. Genetische testen zijn een veelbelovende mogelijkheid om de prevalentie te doen dalen. Deze testen hebben verschillende voordelen ten opzichte van fenotypische screening: mogelijkheid om direct post partum uit te voeren, omgevingsfactoren worden uitgeschakeld en geen sedatie of anesthesie vereist. 

Momenteel is er op onze vakgroep een doctoraat om de genetiche erfelijkheid voor kruisbandruptuur bij honden verder te onderzoeken. (De identificatie van de causale genetische variatie gelinked aan kruisbandruptuur bij de hond. Dierenarts E. Bogaerts).