CT scan

ct

Bij computertomografie (CT) roteren röntgenstralen rondom de patiënt om dwarse doorsneden van het lichaam te maken. Na het onderzoek worden met behulp van een computer gedetailleerde driedimensionale beelden geproduceerd.

De kliniek is voorzien van een 4 slice GE Lightspeed QX/i CT-toestel, geschikt om de meest uiteenlopende pathologieën bij de diverse diersoorten in beeld te brengen.

Een CT-onderzoek biedt veelal meer informatie dan een röntgenfoto, gezien er bij CT geen sprake is van superpositie of overlapping van organen of letsels. Kortdurende algemene anesthesie of zware sedatie is hier mogelijk, gezien de snelle voortgang van het onderzoek. Voor een CT-onderzoek worden joodhoudende contraststoffen quasi standaard toegediend om bloedvaten en weke delen beter in beeld te brengen.

 

kidneytraumadh

De voornaamste indicaties voor CT-onderzoek zijn te vinden bij patiënten verdacht van neurologische (centraal of perifeer) en oncologische aandoeningen (total body scan voor opsporen van o.a. longmetastasen). Hiernaast kan CT worden gebruikt bij o.a. patiënten met symptomen van chronische neusaandoeningen en dieren die mank zijn (gewrichtsletsels zoals een medial coronoid disease (MCD) in de elleboog of een osteochondrosis letsel (OCD) in de tarsus, fracturen).  Ook voor respiratoire, cardiovasculaire en abdominale aandoeningen zoals bijniertumoren, ectopische ureters en screening van tumoren is CT een ideale onderzoekstechniek.

 

Afspraken voor computer tomografische onderzoeken kunnen worden gemaakt bij de receptie Kleine Huisdieren.